Lekker en Gezellig

Namen barst van de verschillende, verrassende restaurants. We hopen dat je staat te popelen om ze (allemaal) te bezoeken. Smakelijk!

Le D'Arville

Een groene omgeving in de buurt van de belangrijkste invalswegen van Namen, een gepassioneerde chef-kok en een verfijnde, gevarieerde keuken. Deze explosieve cocktail maakt van D’Arville een must voor fijnproevers.

Met een glimlach, maar uiterst geconcentreerd, zo is Olivier Bourguignon dag in dag uit bezig met de gerechten die hij bereidt. Achter het fornuis staan, was altijd een roeping voor hem. Het feit dat hij lekker eten aan zijn klanten kan serveren, brengt hem in opperbeste stemming.

« Aanvankelijk kookte ik een vrij eenvoudige keuken, maar met dat tikkeltje extra. We deden tot 80 couverts per service. Maar nu is ons grote maximum 45 tot 50 couverts. We gingen er dus op achteruit qua kwantiteit, maar op het vlak van kwaliteit hebben we grote stappen voorwaarts genomen. En dat bevalt onze klanten. »

De filosofie die D’Arville sinds het begin hoog in het vaandel draagt, ligt mee aan de basis van hun succes. Elke maand veranderen de menu’s en de kaart en integreert D’Arville korte keten-producten en ingrediënten van lokale producenten.

« Dankzij dit roulement kunnen we een groot gamma aan producten per jaar verwerken. En het laat ons toe om groenten en fruit op het menu te zetten die een heel kort seizoen hebben. Ik laat me ook al 3 jaar met raad en daad bijstaan door een tuinier uit Courrière die helemaal thuis is op bio-vlak. Hij bezorgt me veel info en leuke tips om dingen te bereiden. »

D’Arville is een bezoekje waard. Toen Olivier Bourguignon voor het eerst de boerderij zag die later zijn restaurant zou worden, wist hij meteen dat hij een pareltje te pakken had. Nu moest hij alleen nog zijn ideeën in het pand integreren:

« Ik wou de authentieke look behouden, maar er een eigentijdse en uitgepuurde twist aan geven. Deze stijlenmix is een schot in de roos bij onze klanten. » 

Een andere sterkte is de ontvangst en de professionele houding van het personeel. Elke werknemer kent de recepten en weet wat er op tafel komt. Een aanwinst die door de chef als essentieel wordt beschouwd:

« Sinds een tiental jaar bestaan er veel tv-programma’s die draaien rond koken en gastronomie. Dat betekent dat de klant nu veel bewuster is dan vroeger. Hij is veel geïnteresseerder. Daarom is het belangrijk dat we een antwoord kunnen formuleren op alle vragen. »

Dat gebeurt ook in het Nederlands. De kaart is volledig vertaald en sommige personeelsleden spreken ook vloeiend Nederlands:

« Persoonlijk vind ik het prettig als ik naar de zee ga om in m’n eigen taal bediend te worden door het personeel van een restaurant. Dus ik vind het normaal dat we de klanten ook in het Nederlands te woord kunnen staan, we liggen dan ook op een weg die naar de Ardennen gaat. »

Een initiatief dat zijn vruchten afwerpt, aangezien het restaurant een groot Nederlandstalig cliënteel heeft dat doorheen de jaren erg loyaal is gebleken.

L'Atelier de Bossimé

Hij was pas 20 jaar oud toen hij “L’Atelier de Bossimé” oprichtte. En negen jaar later is de zaak van Ludovic Vanackere een onmisbaar adresje geworden voor alle liefhebbers van de gastronomische keuken  en lokale specialiteiten.

Dankzij zijn verkiezing in 2018 tot Waalse chef-kok van 2018 door het prestigieuze Gault&Millau, werd Ludovic Vanackere een echt kind van zijn land genoemd. Zijn regio en zijn terroir, zijn in Ludovics ogen, wat zijn keuken het beste omschrijven:

“Het lokale aspect, de kwaliteit van de producten, het vakmanschap dat dit vertegenwoordigt … Al deze elementen hebben altijd mijn interesse en passie voor deze job als chef aangewakkerd. Ik ben erg gehecht aan de smaken van onze regio.”

En dat voel je al zodra je de parking oprijdt. Want L’Atelier de Bossimé is meer dan gewoon een etablissement, het is een grootschalig project. Achter het restaurant ligt een tuin van 2 hectare voor groenten, waterpartijen voor visteelt en een co-working ruimte voor bedrijven die lokale producten ontwikkelen.

Al het eten dat aan tafel wordt geserveerd, komt hier vandaan, maar ook van een handvol lokale producenten die zorgvuldig werden geselecteerd. Elk gepresenteerd ingrediënt is authentiek en lokaal en zorgt continue voor aha-momenten aan tafel.

We werken op basis van “verrassingsmenu’s” die het ritme van de seizoenen volgen. Zo werken we het liefst. Klanten komen naar ons om de beste producten van het moment te ontdekken die op een verrassende, smakelijke manier worden klaargemaakt.”

Wat de omkadering betreft, beschikt L’Atelier de Bossimé sinds een aantal weken over een gloednieuwe ruimte: een combinatie van een ruime, verfijnde en warme architectuur.

We wilden een gebouw dat typerend was voor onze manier van werken en onze keuken. Atypisch, maar tegelijkertijd ook warm. We willen onze gasten luxueus, maar een tikje alternatief ontvangen. En tegelijkertijd willen we de eenvoudige, natuurlijke en magische kant niet uit het oog verliezen.”

Gastvrijheid en service zijn van het grootste belang voor de chef van L’Atelier de Bossimé. Bij aankomst word je altijd verwelkomd als een voorname gast:

“Onze ontvangst is zowel warm als ontspannen, maar ook zeer professioneel. Alle leden van ons team zijn gepassioneerd en willen die passie met de gasten delen. Wanneer ze de gerechten aan tafel presenteren, kennen ze de producten en weten ze waar ze vandaan komen.”

Een onmisbaar adresje voor elke liefhebber van de gastronomische keuken dus.  Aarzel niet om vooraf te reserveren bij dit magische etablissement, want door het grote succes is het bijna altijd volzet.

L'Estaminet du Bistro Belgo-Belge

Met z’n zwart-geel-rode bril op de neus, een schort rond z’n middel geknoopt en een grote glimlach op het gezicht, verwelkomt Guy Bertiaux al zijn klanten met hetzelfde enthousiasme in zijn zaak l’Estaminet du Bistro Belgo-Belge.

”Een eigen restaurant bezitten is meer dan alleen een droom, het is een passie. Voor mij is een droom iets onbereikbaars. Een passie daarentegen, daar kan je met hart en ziel voor werken.”Guy Bertiaux werkt zeven dagen op zeven, want naast manager van het etablissement, is hij ook de chef-kok.

Hij is gespecialiseerd in een bepaalde kooktechniek:Ik ben gepassioneerd door koken met bier. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor het Belgische karakter dat het vertegenwoordigt. Ik ben ook één van de weinige restaurants in Wallonië die van koken met bier een echte specialiteit heeft gemaakt. ”

Zijn werkwijze is eenvoudig: van elk bier dat hij gebruikt, maakt de chef-kok een saus. Op het menu ontdek je gerechten op basis van Lupulus, Leopold 7, Houppe of Brugge Tripel.“Ik probeer altijd smaken te combineren die samengaan. En elke keer als ik een nieuwe saus maak, wordt dat gerecht de dagschotel, zodat het vaak wordt geproefd. Als de klanten het leuk vinden, krijgt het een plekje op het menu.”

Maar daar houdt Guy Bertiaux niet op: hij trekt zijn liefde voor bier ook door in zijn mosselbereidingen. Op het menu staan namelijk 14 verschillende bereidingen. Rodenbach-mosselen, mosselen met een saus van Rochefort en spek, mosselen met La Trappe, … “De feedback van de klanten is altijd positief. En om er zeker van te zijn dat mensen nieuwe bereidingen durven uitproberen, organiseer ik elke tweede en vierde zaterdag van de maand een mosselkermis. Alle mosselen op de kaart kosten dan € 16. 

Je kan van Guys originele recepten genieten in een vintage, warm kader: barokke deuren en meubels, oude bioscoopstoeltjes, antieke lederen stoelen … “Het interieur doet me denken aan de jaren ’50 en ’60, een stijl die ik erg leuk vind. Die stijl past ook in de art-decowijk waarin we ons bevinden in Namen. Geen lukrake keuze dus.”

Als je in dit restaurant binnenwandelt, word je begroet in bijna perfect Nederlands.

Guy Bertiaux werkte namelijk jarenlang aan de Belgische kust. “Ik vind het heel belangrijk om met klanten in hun eigen taal te kunnen praten. Om hen te begroeten of om hun bestelling op te nemen. Ik maak er daarom een ​​erezaak van om het bij elke gelegenheid te doen.”

Vanaf januari kan je ook vragen naar een volledig Nederlandstalige of Engelstalige menukaart. Zo kunnen klanten, ongeacht hun taal, meegenieten van elk detail van de keuken van l’Estaminet du Bistro Belgo-Belge.

Les Terrasses de l'Ecluse

Het restaurant is toegankelijk via een groot houten terras omgeven door een prachtige waterpartij. Eenmaal binnen bij “Les Terrasses de l’Ecluse”, komen we ogen tekort om het gezellige interieur van het etablissement en het prachtige zicht op de sluis van Jambes te bekijken.

“Het is een kleine attractie op zich. De sluis zorgt voor animatie tijdens het eten door de boten die passeren. Het is heel aangenaam om naar te kijken als je aan tafel zit,” legt Jean-François Beguin uit, manager van het restaurant.

Hij komt uit de communicatiesector en droomde er al lang van om zijn eigen restaurant te openen.

“Ik denk er nu al tien jaar aan, maar ik wou eerst verliefd worden op de juiste locatie en concrete ideeën hebben over de uitwerking ervan. Hier heb ik alles wat je nodig hebt.” hij zegt.

We bevinden ons aan het water, maar ook ver genoeg verwijderd van de weg. Zo creëren we een soort van stedelijk stukje platteland dat tegelijkertijd een soort van zen, warmte en moderniteit uitstraalt.”

In de keuken kookt “La Terrasse de l’Ecluse” voor de klanten een klassiek menu in brasseriestijl, maar met oog voor detail. “We werken alleen met verse en lokale producten die uit de regio komen.

Bijvoorbeeld “Dawagne” voor de zalm of “La Petite Ferme” voor de kaas. Je vindt hier alleen kwaliteitsvolle producten en ingrediënten.

Daarnaast kiezen ze ook voor een “bistronomische” aanpak, waarbij de focus in de keuken meer op het inventieve ligt.

Elke maand zorgen we voor nieuwe suggesties: drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie verschillende desserts en ook een lunch die elke week varieert.”


Jonas Tasseroul,
een jonge chef-kok van 26 jaar stelt het menu samen. Hij heeft een goede opleiding genoten en liep stage bij een mentor die hem alle kneepjes  van het vak leerde.

Nu floreert hij in de keuken en krijgt hij alle middelen, in een hoogwaardige keuken met een goed team om zich heen.”

Last but not least is er nog de ontvangst van de klant, een punt waar Jean-François Beguin veel belang aan hecht.

“Het DNA van La Terrasse de l’Écluse is dat het een gemoedelijke plek moet zijn waar iedereen zich welkom voelt en met een lach wordt onthaald. “

Deze formule is in ieder geval een schot in de roos. Sinds de opening op 20 mei is “La Terrasse de l’Ecluse” elke middag en avond volzet. Vergeet dus niet om op voorhand te reserveren om de smaken en het aangename kader te ontdekken.

 

Restaurants