
Met z’n zwart-geel-rode bril op de neus, een schort rond z’n middel geknoopt en een grote glimlach op het gezicht, verwelkomt Guy Bertiaux al zijn klanten met hetzelfde enthousiasme in zijn zaak l’Estaminet du Bistro Belgo-Belge.
”Een eigen restaurant bezitten is meer dan alleen een droom, het is een passie. Voor mij is een droom iets onbereikbaars. Een passie daarentegen, daar kan je met hart en ziel voor werken.”Guy Bertiaux werkt zeven dagen op zeven, want naast manager van het etablissement, is hij ook de chef-kok.
Hij is gespecialiseerd in een bepaalde kooktechniek: “Ik ben gepassioneerd door koken met bier. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor het Belgische karakter dat het vertegenwoordigt. Ik ben ook één van de weinige restaurants in Wallonië die van koken met bier een echte specialiteit heeft gemaakt. ”
Zijn werkwijze is eenvoudig: van elk bier dat hij gebruikt, maakt de chef-kok een saus. Op het menu ontdek je gerechten op basis van Lupulus, Leopold 7, Houppe of Brugge Tripel.“Ik probeer altijd smaken te combineren die samengaan. En elke keer als ik een nieuwe saus maak, wordt dat gerecht de dagschotel, zodat het vaak wordt geproefd. Als de klanten het leuk vinden, krijgt het een plekje op het menu.”
Maar daar houdt Guy Bertiaux niet op: hij trekt zijn liefde voor bier ook door in zijn mosselbereidingen. Op het menu staan namelijk 14 verschillende bereidingen. Rodenbach-mosselen, mosselen met een saus van Rochefort en spek, mosselen met La Trappe, … “De feedback van de klanten is altijd positief. En om er zeker van te zijn dat mensen nieuwe bereidingen durven uitproberen, organiseer ik elke tweede en vierde zaterdag van de maand een mosselkermis. Alle mosselen op de kaart kosten dan € 16.
Je kan van Guys originele recepten genieten in een vintage, warm kader: barokke deuren en meubels, oude bioscoopstoeltjes, antieke lederen stoelen … “Het interieur doet me denken aan de jaren ’50 en ’60, een stijl die ik erg leuk vind. Die stijl past ook in de art-decowijk waarin we ons bevinden in Namen. Geen lukrake keuze dus.”
Als je in dit restaurant binnenwandelt, word je begroet in bijna perfect Nederlands.
Guy Bertiaux werkte namelijk jarenlang aan de Belgische kust. “Ik vind het heel belangrijk om met klanten in hun eigen taal te kunnen praten. Om hen te begroeten of om hun bestelling op te nemen. Ik maak er daarom een erezaak van om het bij elke gelegenheid te doen.”
Vanaf januari kan je ook vragen naar een volledig Nederlandstalige of Engelstalige menukaart. Zo kunnen klanten, ongeacht hun taal, meegenieten van elk detail van de keuken van l’Estaminet du Bistro Belgo-Belge.