Beste restaurants in Namen

Namen barst van de verschillende, verrassende restaurants. We hopen dat je staat te popelen om ze (allemaal) te bezoeken. Smakelijk!

Modern (6)Tapas (3)Zicht op de Maas (2)Terroir (2)Brasserie (1)Italiaans (2)

La Plage d’Amée

La Plage d’Amée en de gebroeders Deborsu: they go way back. In dit restaurant namen de broers een groot deel van hun cultserie voor de VRT op tussen 2008 en 2010. 

 

Tijd voor een flashback: tien jaar geleden, een aflevering van De Zevende Dag, we zien Frédéric en Christophe Deborsu praten aan de oevers van de Maas over de recente highlights in de Waalse actualiteit.

Het beeld waarbij ze een voetbal in het midden van de rivier doen belanden, staat in mijn geheugen gegrift. Voor de reeks werden er vaak opnames gedaan in La Plage d’Amée, één van de meest iconische restaurants van Namen.

 

Voor Christophe is deze plek een echte must visit. “Omdat het restaurant profiteert van een unieke situatie: het heeft één van de beste keukens van Namen én een buitengewoon zicht. Ik raad deze zaak vaak aan aan mensen.”

Het restaurant werd opgericht door een lokale beroemdheid, Benoît Gersdorff, die nog een ander succesvol restaurant op zijn conto heeft staan: L’Essentiel (één Michelinster). Benoît Gersdorff gaf de teugels door aan de jonge, rijzende ster Julien Wauthier, een halve finalist in de wedstrijd Top Chef 2017, en houdt nu enkel nog een oogje in het zeil. Benoît heeft altijd een neus gehad voor talent.

 

Het restaurant dankt zijn naam aan een nabijgelegen ‘strand’. Het gazon helt af naar het water toe en het is een populair plekje bij zwemmers in Namen. “Elke keer ik hier kom, heb ik het gevoel dat ik even op vakantie ben”, vertelt Christophe Deborsu.

De inrichting is uitgepuurd en modern en de keuken is op en top gastronomisch. Neem nu de gekonfijte kalfswangetjes met andijvie of de zeebaars met daslook. Geen wonder dat het restaurant populair is bij foodies.

Le Belrive

Vanaf de opening twee jaar geleden, is La Cuisine du Belrive een populair adresje.

 

Gelegen op 150 meter van het centrum, aan de Maas, met een adembenemend zicht en een originele, gastronomische keuken; geen wonder dat het restaurant een schot in de roos is. 

Naamse foodies noemen het restaurant wel ’ns de ‘love boat’ omwille van het romantische sfeertje dat er hangt. Wat krijg je als je een Parijse woonboot combineert met de ongedwongen Naamse sfeer? La Cuisine du Belrive, of kortweg Belrive.

 

Belrive, het geesteskindje van levens- en zakenpartners Agnès Collet en Gianni Loggia, veroverde onmiddellijk de harten van de Naamse levensgenieters.

Aangemeerd bij Grognon (zo heet de samenvloeiing van de Maas en de Samber) heeft de woonboot het meest gewilde terras van Namen. Bij mooi weer heb je er een buitengewoon mooi zicht op Jambes en het Waalse parlement. Maar het interieur is net zo betoverend als het terras. Het uitzicht aan de waterkant met de lichtjes die op het water weerspiegelen, zorgt voor een vleugje magie.

 

Ik moet bekennen dat ik er al verschillende gastronomische, gezellige momenten heb beleefd. De bediening is ook vriendelijk en behulpzaam. Tot het moment dat je terug voet aan wal zet, word je hier echt in de watten gelegd.

Laten we even naar de kern van de zaak gaan: de keuken onder leiding van de jonge Viven Jambon. Hij serveert een beperkte kaart met sharing plates: kleine bordjes die je kan delen aan tafel.

 

Het kroketje met chorizo, een recept van Agnès, wordt altijd positief onthaald en zal nog lang op de kaart staan. Probeer ook de arancini: krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Of de mosselen met ‘sauce vierge’ en granaatappelpitjes.  

Probeer ook zeker de huiscocktail op basis van het Naamse biertje La Houppe en Gemblue-gin uit Gembloux. Opgelet: een verraderlijk drankje, maar oh zo lekker.