Beste restaurants in Namen

Namen barst van de verschillende, verrassende restaurants. We hopen dat je staat te popelen om ze (allemaal) te bezoeken. Smakelijk!

Modern (6)Tapas (3)Zicht op de Maas (2)Terroir (2)Brasserie (1)Italiaans (2)

Pépite

Catherine Mathieu, de sommelier en patron van het voormalige sterrenrestaurant Cuisinémoi (1 Michelinster) vormde haar zaak om tot Pépite. Een plek waar je onomfloerst kan genieten van lekker eten en goede wijn.

Een zaak die zichzelf omschrijft als een « Cave à manger ». Wat moet je daarbij verwachten? Een wijnbar? Een restaurant? Een combinatie van beide eigenlijk.

Pépite is een vrij nieuw restaurant in Namen en is momenteel dé talk of the town. De zaak werd in 2017 opgestart door Catherine Mathieu in hetzelfde gebouw als haar voormalige sterrenzaak.

Het gebouw is dan wel hetzelfde, maar al de rest is compleet anders: de naam, het originele decor, de keuken, het concept … Ja, we spreken van een ‘concept’, er is namelijk geen kaart.

Catherine werkt enkel met een bord waar de chef-kok (een topper: Kevin Perlot) suggesties op schrijft. Die bestaan uit sharing plates of bordjes die de gasten met elkaar kunnen delen.

We beginnen met enkele voorgerechten, waaronder eenvoudige gebakken groenten met een nebosi-sausje. Alleen al dit gerecht is een tripje naar Pépite waard. Maar de zalm – een creatie van Catherine zelf – is het signature dish van het restaurant.

Ga verder met de schelpjes met gember en citroengras. Of met de rundsschenkel met een millefeuille van mediterrane groenten.

En de wijnen? Vertrouw daarvoor op Catherine. Zij zal een selectie aanbieden op basis van wat je net hebt besteld.

 

Ons advies? Probeer een tafel te reserveren in de wijnkelder van het restaurant als je met een groep komt. Unieke sfeer!

NOS

Eén immense, massieve, gezellige tafel. En één van de meest gewaardeerde chefs van Namen. Supergetalenteerd, en daar kunnen een handvol geprivilegieerden vanop de eerste rij van genieten.

Na jaren aan het roer te hebben gestaan van één van de meest gastronomische restaurants van Namen, L’Espièglerie, gooit chef-kok Jean-François Quarrez de regels van de traditionele, Franse keuken overboord en serveert hij sublieme, verfijnde creaties.

Dit is zo’n adresje dat de Namenaars liever voor zichzelf willen houden, maar Foodies Namur deelt het gelukkig wél met jou.

 

En laten we het even over die tafel hebben. Bij NOS neemt die prachtige tafel olympische proporties aan.

De gigantische tafel symboliseert perfect waar het table d’hôtes-concept voor staat. Veertien personen kunnen hun voeten onder tafel schuiven, maar je kan ook reserveren vanaf 8 personen.

Op woensdag- en vrijdagmiddag is het restaurant open voor individuen die plaatsnemen aan deze unieke tafel en zo elkaar leren kennen. De lunch is de perfecte gelegenheid om de keuken van Jean-François te ontdekken, vlakbij het centrum.

Door aan zo’n unieke tafel te zitten, heb je bijna het gevoel dat je bij een vriend op bezoek bent. Eentje die dolgraag zijn passie met jou wil delen. Je wordt hier uiteraard warm onthaald en verwend.

Toen ik hier kwam eten voor de verjaardag van een vriend, at ik één van de beste maaltijden van het jaar: een tartaar van wilde garnalen uit Argentinië, skrei met zomertruffel, kalfszwezeriken en een sausje van porto en koffie…

Ons advies: vraag Jean-François om zijn kreeftenbereiding voor jou klaar te maken, dat is zijn grote specialiteit!

La Plage d’Amée

La Plage d’Amée en de gebroeders Deborsu: they go way back. In dit restaurant namen de broers een groot deel van hun cultserie voor de VRT op tussen 2008 en 2010. 

 

Tijd voor een flashback: tien jaar geleden, een aflevering van De Zevende Dag, we zien Frédéric en Christophe Deborsu praten aan de oevers van de Maas over de recente highlights in de Waalse actualiteit.

Het beeld waarbij ze een voetbal in het midden van de rivier doen belanden, staat in mijn geheugen gegrift. Voor de reeks werden er vaak opnames gedaan in La Plage d’Amée, één van de meest iconische restaurants van Namen.

 

Voor Christophe is deze plek een echte must visit. “Omdat het restaurant profiteert van een unieke situatie: het heeft één van de beste keukens van Namen én een buitengewoon zicht. Ik raad deze zaak vaak aan aan mensen.”

Het restaurant werd opgericht door een lokale beroemdheid, Benoît Gersdorff, die nog een ander succesvol restaurant op zijn conto heeft staan: L’Essentiel (één Michelinster). Benoît Gersdorff gaf de teugels door aan de jonge, rijzende ster Julien Wauthier, een halve finalist in de wedstrijd Top Chef 2017, en houdt nu enkel nog een oogje in het zeil. Benoît heeft altijd een neus gehad voor talent.

 

Het restaurant dankt zijn naam aan een nabijgelegen ‘strand’. Het gazon helt af naar het water toe en het is een populair plekje bij zwemmers in Namen. “Elke keer ik hier kom, heb ik het gevoel dat ik even op vakantie ben”, vertelt Christophe Deborsu.

De inrichting is uitgepuurd en modern en de keuken is op en top gastronomisch. Neem nu de gekonfijte kalfswangetjes met andijvie of de zeebaars met daslook. Geen wonder dat het restaurant populair is bij foodies.

Le Bistro Phil

Een upcoming adresje in de stad: Bistro Phil is het meesterwerk van de gastronomische chef Philippe Garcia. Hij houdt van koken met zijn buikgevoel. Ons buikgevoel zegt dat hij gelijk heeft.

 

Een echte bistro. Met een echte toog en een tapinstallatie waaruit de La Houppe – het lievelingsbier van de Namenaars – rijkelijk vloeit.  Op een krijtboord staan alle suggesties. Aan de wand nestel je je gezellig op de banken die afgeladen vol liggen met kussens.

Niet meteen wat je in een restaurant verwacht, maar wél gezellig. En nochtans bevinden we ons hier in een bistrorestaurant. Philippe Garcia was altijd een chef die zich hield aan de gastronomische etiquette. Maar op een dag had hij er een beetje genoeg van.

 

Hij besloot zijn kaart in te perken en enkel nog te koken waar hij zin in had. Dat buikgevoel weer. Hij sloot de deuren van zijn restaurant Phil des Saveurs, veranderde de inrichting, het concept, de keuken, alles… Enkele weken later opende hij zijn gloednieuwe zaak onder de naam Bistro Phil.

Gedaan met menukaarten die zijn creativiteit inperken. Nu kookt Philippe vanuit zijn buikgevoel: een beetje rock-’n-roll en met een vleugje Spaans.

 

De klanten zijn er gek op: krokante kalfszwezeriken met een espuma van aardappel, kabeljauw à la bacalao, bolognaise van kreeft, ceviche van gambas, gerijpte entrecôte,…

De kaart is beperkt, maar doet je ongetwijfeld watertanden. Eigenlijk wil je gewoon alles proberen wat erop staat. We raden toch aan om dat niet te doen, want Phil serveert genereuze porties. Probeer zeker de plancha van calamares en pepers! Die is om vingers en duimen van af te likken.

L’Agathopède

Een klassevol kader en de meest geraffineerde bordjes van heel Namen: L’Agathopède is de zaak van Carl Gillain, de belichaming van een nieuwe generatie Naamse chef-koks.

 

De afgelopen jaren veranderde zijn status van outsider naar die van een succesvolle chef. De jonge Carl Gillain opende zijn eerste restaurant op zijn 24ste en legde de lat meteen torenhoog.

Carl had lef, sloeg in als een bom en wist het publiek te verleiden met zijn eigenzinnige keuken. Hij ging in de leer bij de grote Sang-Hoon Degeimbre (twee Michelinsterren) en ontwikkelde gaandeweg zijn eigen stem en stijl. Zijn deelname aan Top Chef gaf hem ook een duwtje in de rug.

 

In enkele jaren tijd opende hij twee andere adressen: een wijnbar annex bistro (Wine & More) en een luxe-frituur (Charles & the fries). Hij was ook de grondlegger van het concept ‘Dinner in the Sky’ in Namen.

Carl is een echte voortrekker, ook al wil hij dat zelf niet herkennen. De nieuwe generatie chefs in Namen heeft veel aan hem te danken. Hij heeft het pad geëffend voor een ongeremde, hypermoderne manier van koken, met een focus op lokale producten. Zijn radicale visie is wel geëvolueerd.

 

 

Op zijn 29ste is hij niet meer de outsider van toen. Zijn keuken is dan wel wat gekalmeerd, maar hij blijft absoluut modern en vernieuwend. Reserveer in de zomer een tafeltje op het terras, vlakbij het impressionante zwembad.

En overnacht daarna gewoon in het weelderige hotel Royal Snail waarvan het restaurant deel uitmaakt.

Le Comptoir de l’Eau Vive

Dit is het kleine broertje van het tweesterrenrestaurant L’eau Vive van Pierre Résimont. Le Comptoir probeert z’n grote broer niet te imiteren, maar heeft zijn eigen unieke stijl.

Het restaurant is geliefd onder fijnproevers die niet urenlang aan tafel willen zitten. Het is ook de plek waar ik de afgelopen jaren het meeste heb gegeten. De benaming ‘bistronomie’ – een kruising tussen gastronomie en bistro – pas zonder twijfel bij Le Comptoir de L’Eau Vive.

Ja, er staan kroketjes met parmezaanse kaas (€ 16) en balletjes (€ 16) op de kaart. En geloof mij, ik ben gek op kroketjes en balletjes, maar bij Le Comptoir laat ik me altijd verleiden door de suggesties. Die zijn altijd verrassend lekker.

En dan zijn er nog de desserts, de specialiteit van de nieuwe chef Damien Gorjanec. Hoe kan ik het Dexter-dessert – vernoemd naar de seriemoordenaar uit de bekende tv-serie – ooit vergeten.  

Het bordje leek op één grote bloedspetter. Geen nood: het was gewoon rode vruchtencoulis en meringue. Eenvoudig en lekker, zoals altijd.

In tegenstelling tot het hedendaagse interieur, vind je op de borden échte klassiekers terug. De chef-kok beheerst de Franse keuken tot in de puntjes.

Niet abnormaal als je weet dat het om een tweesterrenchef gaat. Le Comptoir heeft een streepje voor op andere bistronomische adresjes dankzij de sommelier.

Die geeft geweldig wijnadvies. Volg het blindelings, je zal het je niet beklagen. Mijn advies: kom hier eten. De chefs bereiden het eten voor jouw ogen. Het spektakel beperkt zich niet alleen tot het bord.