Beste restaurants in Namen

Namen barst van de verschillende, verrassende restaurants. We hopen dat je staat te popelen om ze (allemaal) te bezoeken. Smakelijk!

Modern (6)Tapas (3)Zicht op de Maas (2)Terroir (2)Brasserie (1)Italiaans (2)

Pépite

Catherine Mathieu, de sommelier en patron van het voormalige sterrenrestaurant Cuisinémoi (1 Michelinster) vormde haar zaak om tot Pépite. Een plek waar je onomfloerst kan genieten van lekker eten en goede wijn.

Een zaak die zichzelf omschrijft als een « Cave à manger ». Wat moet je daarbij verwachten? Een wijnbar? Een restaurant? Een combinatie van beide eigenlijk.

Pépite is een vrij nieuw restaurant in Namen en is momenteel dé talk of the town. De zaak werd in 2017 opgestart door Catherine Mathieu in hetzelfde gebouw als haar voormalige sterrenzaak.

Het gebouw is dan wel hetzelfde, maar al de rest is compleet anders: de naam, het originele decor, de keuken, het concept … Ja, we spreken van een ‘concept’, er is namelijk geen kaart.

Catherine werkt enkel met een bord waar de chef-kok (een topper: Kevin Perlot) suggesties op schrijft. Die bestaan uit sharing plates of bordjes die de gasten met elkaar kunnen delen.

We beginnen met enkele voorgerechten, waaronder eenvoudige gebakken groenten met een nebosi-sausje. Alleen al dit gerecht is een tripje naar Pépite waard. Maar de zalm – een creatie van Catherine zelf – is het signature dish van het restaurant.

Ga verder met de schelpjes met gember en citroengras. Of met de rundsschenkel met een millefeuille van mediterrane groenten.

En de wijnen? Vertrouw daarvoor op Catherine. Zij zal een selectie aanbieden op basis van wat je net hebt besteld.

 

Ons advies? Probeer een tafel te reserveren in de wijnkelder van het restaurant als je met een groep komt. Unieke sfeer!

Manolo

Manolo verwent zijn klanten graag. 16 klanten per service om exact te zijn. Hier eet je de meest authentieke tapas in heel Namen. We zijn met 16 en we zitten aan de toog, rond de keuken van chef Manolo.

Welkom bij ‘Manolo Madrid Bar Tapas y Paelleria Española’ of kortweg ‘Bij Manolo’. Zestien personen, niet meer of niet minder kunnen hier aan tafel schuiven. Dat is het concept van de zaak. We moeten je er dus niet bij te vertellen dat dit geen adresje is voor een last-minute ingeving.

Manolo, een volbloed Spanjaard, stond in z’n leven al achter verschillende fornuizen vooraleer hij besloot om te investeren in deze kleine bar in de rue des Brasseurs.

 

Hij besloot meteen ook om enkel nog gerechten te bereiden waar hij zin in had voor een select groepje hongerige gasten. Gedaan met die grootkeuken. De charismatische Manolo slaat een praatje met zijn gasten terwijl hij zijn favoriete gerechten bereidt.

Dit is op en top feel good food: warm, intens, rijkelijk, boordevol smaak, gekruid, kleurrijk,…Je zou je hier dood eten. Ik schreef ooit eens dat het f****** goed was, en dat is misschien nog de beste manier om het te omschrijven.

De menukaart staat op de grote muur geschreven en verandert voortdurend, maar als je deze dingen er op een dag ziet opstaan moet je ze geproefd hebben; een pluma (een sappig stukje vlees) van Iberisch varken, knapperig tot in de perfectie.

Ik raad ook de inktvis a la seira aan, inktvis in fijne reepjes op een bedje van aardappelen bestrooid met een mengsel van pittige kruiden.

Duivels lekker. En uiteraard ook de paella. Die verandert jouw mening over alle paella’s die je ooit al in je leven hebt gegeten. De gerechten zijn ook democratisch geprijsd.

Mijn advies: neem je tijd, bestel verschillende gerechtjes en probeer zoveel mogelijk dingen te proeven. En doe de groetjes aan Manolo van Namur Gourmande!

Le Belrive

Vanaf de opening twee jaar geleden, is La Cuisine du Belrive een populair adresje.

 

Gelegen op 150 meter van het centrum, aan de Maas, met een adembenemend zicht en een originele, gastronomische keuken; geen wonder dat het restaurant een schot in de roos is. 

Naamse foodies noemen het restaurant wel ’ns de ‘love boat’ omwille van het romantische sfeertje dat er hangt. Wat krijg je als je een Parijse woonboot combineert met de ongedwongen Naamse sfeer? La Cuisine du Belrive, of kortweg Belrive.

 

Belrive, het geesteskindje van levens- en zakenpartners Agnès Collet en Gianni Loggia, veroverde onmiddellijk de harten van de Naamse levensgenieters.

Aangemeerd bij Grognon (zo heet de samenvloeiing van de Maas en de Samber) heeft de woonboot het meest gewilde terras van Namen. Bij mooi weer heb je er een buitengewoon mooi zicht op Jambes en het Waalse parlement. Maar het interieur is net zo betoverend als het terras. Het uitzicht aan de waterkant met de lichtjes die op het water weerspiegelen, zorgt voor een vleugje magie.

 

Ik moet bekennen dat ik er al verschillende gastronomische, gezellige momenten heb beleefd. De bediening is ook vriendelijk en behulpzaam. Tot het moment dat je terug voet aan wal zet, word je hier echt in de watten gelegd.

Laten we even naar de kern van de zaak gaan: de keuken onder leiding van de jonge Viven Jambon. Hij serveert een beperkte kaart met sharing plates: kleine bordjes die je kan delen aan tafel.

 

Het kroketje met chorizo, een recept van Agnès, wordt altijd positief onthaald en zal nog lang op de kaart staan. Probeer ook de arancini: krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Of de mosselen met ‘sauce vierge’ en granaatappelpitjes.  

Probeer ook zeker de huiscocktail op basis van het Naamse biertje La Houppe en Gemblue-gin uit Gembloux. Opgelet: een verraderlijk drankje, maar oh zo lekker.